Frågor och svar

Här finns svar på de vanligaste frågorna om Fondtorgsnämndens verksamhet. Fler frågor och svar finns på Pensionsmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund

Varför finns Fondtorgsnämnden?

2016 enades Pensionsgruppen, med företrädare för de riksdagspartier som står bakom pensionssystemet, om att premiepensionssystemet skulle reformeras och gå från ett anslutningsbaserat till ett upphandlat fondtorg med syftet att ge premiepensionsspararna tryggare och högre pensioner.

För att genomföra reformen av premiepensionssystemet fattade regeringen och pensionsgruppen beslutet att 2022 bilda myndigheten Fondtorgsnämnden.

Myndighetens uppdrag och verksamhet styrs av lag och är därmed frikopplad från politisk styrning, vilket innebär att regeringen inte har möjlighet att påverka vilka enskilda fonder som ska finnas på fondtorget.

Vad är skillnaden mellan ett anslutningsbaserat och ett upphandlat fondtorg?

Fondtorget har tidigare varit anslutningsbaserat. Det innebär att fondförvaltare har ansökt hos Pensionsmyndigheten om att få tillhandahålla en fond på fondtorget. Om fondförvaltaren uppfyllde de krav som ställdes ingick fondförvaltaren och Pensionsmyndigheten ett fondavtal och fonden gjordes valbar på fondtorget. Detta innebar att fondtorget som mest innehöll närmare 900 fonder och tyvärr att det bland dessa fanns vissa fonder och fondförvaltare som inte agerade för spararnas bästa.

Fondtorget förändras nu och fonderna upphandlas enligt Fondtorgsnämndens särskilda regelverk för upphandling av fonder till premiepensionens fondtorg. Det innebär att olika kategorier av fonder upphandlas och att endast fonder som lever upp till kraven avseende lämplighet, kontrollerbarhet, hållbarhet och som bedöms ha den bästa kombinationen av hög kvalitet till låg avgift får möjlighet att finnas på fondtorget.

Fondavtalen är tidsbegränsade vilket innebär att nya upphandlingar kommer att ske löpande för att säkerställa att de fonder som finns på fondtorget vid varje tillfälle har hög kvalitet och är kostnadseffektiva.

Vad gör Fondtorgsnämnden?

Fondtorgsnämndens uppdrag är att upphandla, granska och kvalitetssäkra de fonder som finns på premiepensionens fondtorg.

Upphandlingar av fonder genomförs för att säkerställa att de fonder som finns på fondtorget är lämpliga, kostnadseffektiva, kontrollerbara, hållbara och av hög kvalitet. Samtidigt ska Fondtorgsnämnden säkerställa att utbudet på fondtorget erbjuder spararna valfrihet genom möjligheten att själva välja mellan fonder med olika riskprofil och placeringsinriktning.

Fondtorgsnämnden ansvarar för den löpande granskningen av alla fonder på fondtorget. Det innebär att säkerställa att fondförvaltare och fonder lever upp till villkor som framgår av fondavtalen mellan Fondtorgsnämnden och fondförvaltaren. Syftet är att skapa en trygg valmiljö för spararna där alla fonder på fondtorget vid varje tillfälle är kvalitetssäkrade.

Fondtorgsnämndens organisation

Vad är nämndens respektive kanslifunktionens roll i verksamheten?

Fondtorgsnämnden är en nämndmyndighet vilket innebär att myndigheten styrs av en nämnd vars ledamöter förordnas av regeringen. Nämnden fattar alla strategiska beslut, till exempel är det nämnden som beslutar vilka fondkategorier som ska upphandlas och vilka fondförvaltare som ska få tilldelning i en upphandling.

Kanslifunktionen utför myndighetens operativa verksamhet och ansvarar för att ta fram beslutsunderlag på uppdrag av nämnden.

Vad innebär det att Pensionsmyndigheten är värdmyndighet för Fondtorgsnämnden?

Det innebär att Fondtorgsnämnden tar del av Pensionsmyndighetens administrativa resurser och kompetens. Samtidigt är Fondtorgsnämnden självständig från Pensionsmyndigheten i dess beslutsfattande.

Hur många jobbar på Fondtorgsnämnden med verksamheten?

Just nu arbetar knappt 40 personer inom kanslifunktionen på Fondtorgsnämnden. Personer som arbetar inom Fondtorgsnämndens kanslifunktion är formellt anställda av Pensionsmyndigheten och ingår i Pensionsmyndighetens organisation.

Avgifter

Vilka avgifter tar Fondtorgsnämnden ut av förvaltare?

Fondtorgsnämndens verksamhet finansieras helt av anbuds- och plattformsavgift från fondförvaltare.

Fondförvaltare som lämnar anbud i en upphandling behöver erlägga en anbudsavgift, som är ett visst beslutat belopp i svenska kronor.

Fondförvaltare som har fonder på fondtorget betalar en plattformsavgift som beräknas i baspunkter av förvaltat kapital på fondtorget. Läs mer om avgifter här. Länk till annan webbplats.

Kan avgifterna förändras över tid?

Ja, avgifterna ses löpande över och justeras efter behov, med kostnadstäckning som utgångspunkt.

Hur ska anbudsavgiften betalas?

Betalningsinstruktioner framgår alltid i upphandlingsmaterialet.

Lag om upphandling av fonder till premiepensionens fondtorg

Finns det någonting i lagen som lägger ett ansvar för finansiell risk på myndigheten?

Ingenting i lagen innebär en förändring ansvarsmässigt, jämfört med det gamla fondtorget. Spararen bär fortsatt den finansiella risken i de val som görs på fondtorget.

Hur ingår man ett nytt fondavtal med Fondtorgsnämnden?

Den 20 juni 2022 ändrades lagstiftningen och fondavtal kan inte längre tecknas genom det tidigare ansökningsförfarandet. Nya fondavtal kan endast ingås efter att tilldelning har skett i en upphandling av fonder till fondtorget.

Kommer ett exempel på fondavtal mellan Fondtorgsnämnden och fondförvaltarna finnas att tillgå?

Ja, ett utkast till fondavtal finns tillgängligt i samband med varje upphandling.

Kommer det i det nya fondavtalet mellan Fondtorgsnämnden och fondförvaltarna finnas krav på att tillhandahålla Swesifs hållbarhetsprofil?

Nej, det finns inte något krav i fondavtalet att tillhandahålla länk till Swesifs hållbarhetsprofil. Kravet i fondavtalet kommer vara att tillhandahålla länk till de lagstadgade RTS-mallarna som gäller från den 1 januari 2023.

Pensionsmyndigheten kommer från Q1 2023 erbjuda möjligheten att på fondtorget länka till Swesifs hållbarhetsprofil som har uppdaterat sin mall med information från EU-regelverk gällande SFDR artikel 6, 8 och 9 och delar av taxonomin. Det kommer vara frivilligt för förvaltare att visa sin hållbarhetsinformation till spararna via länken till Swesifs hållbarhetsprofil.

Utbudet på det upphandlade fondtorget

Hur säkerställer Fondtorgsnämnden att det finns valfrihet och att utbudet möter spararnas behov vad gäller placering av premiepensionsmedel?

Enligt Socialförsäkringsbalken ska premiepensionssystemet erbjuda valfrihet genom att pensionsspararen ska kunna påverka risknivå och placeringsinriktning för förvaltningen av de medel som fonderas för spararens räkning. Fondtorgsnämnden tolkar detta som att fondtorget genom ett brett utbud av fondkategorier med olika inriktning ska ge spararna möjlighet att sätta samman en portfölj med önskad risknivå, och genom medvetna val kunna uppnå diversifieringseffekter. Fondtorgsnämnden säkerställer detta genom att upphandla ett brett utbud av fondkategorier.

I utformningen av utbudet måste Fondtorgsnämnden väga valfrihet mot de andra lagstadgade kraven på kostnadseffektivitet, lämplighet, kontrollerbarhet, kvalitet och hållbarhet. Det är dock av stor vikt för nämnden att pensionsspararna upplever att utbudet av fonder på torget är tillräckligt omfattande. Spararnas upplevelse av valfriheten på fondtorget följs löpande upp av Pensionsmyndigheten.


Hur fördelas kapitalet inom kategorierna på det upphandlade fondtorget?

Grundprincipen är att kapitalet i en kategori fördelas lika mellan de fonder som fått tilldelning vid upphandlingen av kategorin. Det finns dock undantag från grundprincipen, exempelvis får fonder som tilldelas fondavtal behålla det kapital som finns i fonden sedan tidigare även om kapitalet överstiger vad fonden annars hade tilldelats.

Hur många fondkategorier kommer att finnas på fondtorget, och kommer upphandlingarna endast fokusera på existerande kategorier?

Det upphandlade fondtorget kommer, när hela fondtorget är upphandlat, att bestå av cirka 45 upphandlade kategorier.

De existerande kategorierna utgör en bra utgångspunkt för att få en förståelse för de kategorier som kommer upphandlas till fondtorget, men det innebär inte att det framtida utbudet är begränsat till de kategorier som finns på dagens fondtorg.


Vilka kategorier har Fondtorgsnämnden handlat upp?

Fram till första kvartalet 2025 har Fondtorgsnämnden upphandlat kategorierna:

• Aktivt förvaltade europeiska aktiefonder
• Globala Indexfonder
• Europeiska indexfonder
• Aktivt förvaltade nordiska aktiefonder
• Aktivt förvaltade nordiska småbolagsfonder

Information om pågående upphandlingar hittar du här Länk till annan webbplats.

Framtida upphandlingar?

Fondtorgsnämnden meddelar vilka upphandlingar som är planerade för kommande kalenderår redan på hösten året innan.

I varje upphandling finns det specifika kriterier, som vi benämner obligatoriska krav och uteslutningsgrunder. Dessa ses över inför varje enskild upphandling och framgår ibland annat i upphandlingsdokumenten Upphandlingsspecifikationen och Uteslutningsgrunder och obligatoriska kraven och blir tillgängliga när upphandlingen annonseras på e-Avrop.

Vi presenterar även en preliminär Upphandlingsspecifikation för varje kommande upphandling för att ge potentiella anbudsgivare möjlighet att förbereda sig samt inkomma med frågor och synpunkter. Detta görs normalt 4-6 veckor innan annonsering av en upphandling för att ge anbudsgivare gott om tid att förbereda sig inför annonseringen och att kunna framföra eventuella synpunkter till Fondtorgsnämnden.

Om ni inte redan prenumererar på vårt nyhetsbrev så kan ni anmäla er till det här Länk till annan webbplats..

Anbudsgivarna har cirka 6 veckor på sig från det att en upphandling annonseras till sista dag för att inkomma med anbud.

Det finns möjlighet för Fondtorgsnämnden att upphandla fonder till nya kategorier som i dag inte finns representerade på fondtorget. Vid en upphandling av en helt ny kategori finns inget befintligt kapital att fördela till de fonder som upphandlas.

En del i Fondtorgsnämndens uppdrag är att hålla sig informerade om externa faktorer, nya strategier och produkter och utvärdera utbudet på fondtorget löpande så att det tillgodoser spararnas behov.

Kommer Fondtorgsnämnden bara att upphandla UCITS fonder?

Endast värdepappersfonder, fondföretag, specialfonder, och utländska motsvarigheter till specialfonder (om de får marknadsföras till icke-professionella investerare i Sverige) får upphandlas till fondtorget. Vad som tillåts i respektive fondkategori anges i den upphandlingsspecifikation som tillgängliggörs i samband med annonsering av en ny upphandling.

I varje upphandling finns specifika kriterier, som vi benämner obligatoriska krav och uteslutningsgrunder. Dessa ses över inför varje enskild upphandling och framgår i upphandlingsdokumentationen. Upphandlingsspecifikationen, uteslutningsgrunder och de obligatoriska kraven blir tillgängliga när upphandlingen annonseras på e-Avrop.

Vi kan även komma att presentera en preliminär upphandlingsspecifikation inför en kommande upphandling för att ge potentiella anbudsgivare möjlighet att förbereda sig samt inkomma med frågor och synpunkter.

Om ni inte redan prenumererar på vårt nyhetsbrev så kan ni anmäla er till det här Länk till annan webbplats.

Finns det planer att vidareutveckla plattformen med andra fonder än UCITS, som mer illikvida, alternativa tillgångsslag med tanke på att sparandet är så långsiktigt?

Tills vidare kommer samma likviditetskrav gälla på det upphandlade fondtorget som på dagens fondtorg vilket innebär att endast fonder med daglig handel tillåts.

Fondtorgsnämnden kommer däremot löpande att utvärdera utbudet på fondtorget för att det ska tillgodose spararnas önskemål och behov. Om det anses lämpligt att utöka utbudet med nya typer av sparprodukter har Fondtorgsnämnden mandat att göra det.

Kommer en fond vara låst till en viss kategori?

Eftersom utbudet är designat för att erbjuda en variation av fonder på torget som helhet är fonden låst till den kategorin den upphandlats till.

Om en fond förändras på ett sätt så att den inte lever upp till de kriterier som den hade vid tilldelningen, till exempel genom att helt ändra placeringsinriktning, kommer Fondtorgsnämnden att utreda det som ett eventuellt avtalsbrott vilket kan leda till att fondavtalet avslutas.

Hur många fonder kommer det finnas inom varje kategori?

Före en upphandling genomför Fondtorgsnämnden en omfattande analys för att kunna fatta beslut om antalet fonder som ska upphandlas i kategorin. I analysen ingår flera faktorer så som kapitalvolym, fondernas kapacitet och antalet potentiella anbudsgivare.

Målsättningen är att upphandla det antal fonder som leder till den bästa måluppfyllelsen i form av att fonderna ska vara lämpliga, kontrollerbara, kostnadseffektiva, hållbara och av hög kvalitet samtidigt som utbudet erbjuder spararna valfrihet. Till följd av detta tillvägagångssätt kommer antalet fonder att variera mellan olika kategorier.

Hur många fonder kommer det att finnas på fondtorget?

Eftersom Fondtorgsnämnden endast analyserar det optimala antalet fonder per kategori finns ingen målsättning kring det totala antalet fonder på fondtorget.

Innan upphandlingarna startade 2023 fanns cirka 450 fonder på fondtorget. Det är sannolikt att antalet upphandlade fonder kommer att bli färre för att säkerställa att fonderna är lämpliga, hållbara, kontrollerbara, kostnadseffektiva och av hög kvalitet. Samtidigt ska fondtorget erbjuda en bredd av fondalternativ med olika placeringsinriktning och risknivå vilket gör att antalet fondkategorier inte kan begränsas för mycket.

Hur ser möjligheterna ut för nya fonder att komma in på torget efter att de initiala upphandlingarna är klara?

Fondtorgsnämnden tecknar normalt fondavtal på sex år med möjlighet till förlängning upp till maximalt tolv år. Det innebär att en ny upphandling av en kategori normalt sker tidigast efter sex år. Då fattas även ett nytt beslut om antalet fonder som ska upphandlas till kategorin. Antalet fonder kan komma att öka eller minska, till exempel beroende på om intresset för kategorin ökat eller minskat från pensionsspararna.

Om en kategori förändras väsentligt under avtalstiden, till exempel till följd av att fonder läggs ned, kan en ny upphandling komma att ske tidigare än efter sex år.

Upphandlingsprocessen

Vilka språk accepteras i anbudsunderlagen?

Fondtorgsnämnden accepterar anbud på svenska eller engelska.

Kommer Fondtorgsnämnden att prioritera anbud från fondförvaltare som redan idag har fonder med ett betydande förvaltat kapital på fondtorget?

Nej. Fondtorgsnämnden följer den EU-rättsliga principen om likabehandling och skiljer inte på anbud gällande redan anslutna fonder och anbud gällande fonder som tidigare inte varit en del av det anslutna fondtorget. Alla anbud bedöms på samma grunder och alla anbudsgivare behandlas lika.

Hur länge pågår en upphandling?

Tiden från det att anbuden lämnats till dess att ett tilldelningsbeslut offentliggörs är vanligtvis 6-9 månader.

Hur viktas de olika kriterierna i utvärderingen?

Tilldelningskriterierna har två huvudkomponenter, kvalitet och pris. Vikten mellan dessa två huvudkomponenter varierar mellan olika upphandlingar men generellt läggs en större vikt vid kvalitet än pris.

I anbudsunderlaget till varje upphandling framgår hur stor vikt pris och kvalitet har i upphandlingen samt hur dessa vikter fördelas på olika delkomponenter.

Kommer förvalet AP7 Såfa utvärderas av Fondtorgsnämnden?

AP7 Såfa och dess underliggande tillgångar AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond utvärderas inte av Fondtorgsnämnden och är inte heller föremål för någon upphandling.

Utvärderar Fondtorgsnämnden enbart portföljförvaltning, eller utvärderas även support- och kringtjänster?

Fondtorgsnämnden utvärderar alla delar som bedöms påverka en fonds förmåga att uppnå god avkastning över tid. I detta ingår fonden och fondförvaltarens organisation, inklusive exempelvis administration och kontrollfunktioner så som riskhantering och regelefterlevnad. I anbudsunderlaget för varje upphandling framgår exakt vilka delar som bedöms samt hur stor vikt de olika delarna har i den övergripande utvärderingen.

Hur lång är tidsfristen för att lämna anbud?

Anbudsgivarna har cirka 6 veckor på sig från det att en upphandling annonseras till sista dag för att inkomma med anbud.

Observera att Fondtorgsnämnden meddelar vilka upphandlingar som är planerade för kommande kalenderår redan på hösten året innan. Dessutom publiceras preliminära upphandlingsspecifikationer normalt 4-6 veckor innan annonsering av en upphandling. Detta görs för att ge anbudsgivare gott om tid att förbereda sig inför annonseringen av en upphandling och att kunna framföra eventuella synpunkter till Fondtorgsnämnden.

Finns det möjlighet att lämna in flera anbud inom en kategori?

Ja, men en anbudsgivare får enbart lämna in ett anbud per fond och ska erlägga anbudsavgift för varje enskilt anbud. Inkommer fler än ett anbud för samma fond kommer samtliga anbud för fonden att diskvalificeras.

Går det att begära ut utvärderingsresultatet gällande andra fondförvaltares anbud?

Alla handlingar som inkommer eller upprättas på en myndighet faller under offentlighetsprincipen och kan begäras ut.

Innan en utlämning kan ske gör Fondtorgsnämnden en sekretessprövning av uppgifterna i handlingen och uppgifter som bedöms täckas av exempelvis affärssekretess maskeras inför utlämning.

I samband med tilldelningsbeslut publiceras en upphandlingsrapport (Länk) som innehåller namn på samtliga anbudsgivare, information om de vinnande anbuden och hur processen gått till.

Varje anbudsgivare får även en individuell återkoppling med information om hur deras anbud rankats gentemot övriga anbud utifrån de olika utvärderingskriterierna.

Förhandlar Fondtorgsnämnden pris i slutet av upphandlingen eller gäller det pris som initialt lämnats i ett anbud?

Fondtorgsnämnden genomför en utvärdering av samtliga kvalificerade anbud. Den poäng som ges avseende utvärderingskriteriet pris baseras på det pris som anbudsgivaren angett i anbudet. Anbuden med högst totalbetyg i utvärderingen går vidare till intervjufasen där Fondtorgsnämnden genomför platsbesök. De fondförvaltare som intervjuats får därefter möjligheten att inkomma med ett reviderat pris.

En fondförvaltare som inte gått vidare till intervjufasen har ingen möjlighet att ändra det pris som lämnats i anbudsunderlaget.

Går det att ansöka om överprövning efter ett tilldelningsbeslut?

Efter Fondtorgsnämnden offentliggjort ett tilldelningsbeslut löper en avtalsspärr på 10 dagar innan beslutet vinner laga kraft.

Fondförvaltare som deltagit i en upphandling och inte fått tilldelning och som anser att beslutet av något skäl fattats på felaktiga grunder har möjlighet att under avtalsspärren ansöka om överprövning av beslutet hos Förvaltningsrätten.

Information för anslutna fonder

Hur ingår man ett nytt fondavtal med Fondtorgsnämnden?

Nya fondavtal kan endast ingås efter att en fondförvaltare meddelats tilldelning i en upphandling av fonder till fondtorget. Gällande fondavtal för anslutna fondförvaltare finns här. Länk till annan webbplats.

Löpande granskning och kvalitetssäkring av upphandlade fonder

Vad händer med en upphandlad fond som i efterhand bryter mot fondavtalet?

De upphandlade fonderna kommer att granskas löpande utifrån villkoren i fondavtalen. Om en fond inte längre uppfyller de obligatoriska krav och tilldelningskriterier som är specificerade i fondavtalen kan detta leda till avtalsbrott och uppsägning av fondavtalet.

Kan Fondtorgsnämnden garanterna att det inte kommer in oseriösa aktörer på det nya fondtorget?

Fondtorgsnämndens verksamhet och de lagar som reglerar myndigheten och upphandlingarna av fonder till premiepensionens fondtorg är utformade för att kvalitetssäkra fonderna, utifrån målet att erbjuda tryggare och högre pension för spararna. En förutsättning för detta är inte bara att handla upp de mest lämpliga fonderna av hög kvalitet, men också att utesluta oseriösa aktörer från fondtorget för att säkra spararnas intressen. Fondtorgsnämnden har därför implementerat en upphandlingsprocess med omfattande utvärdering av både fonden, fondförvaltaren och förvaltningsorganisationen.

Vilken information och i vilken omfattning kommer fondbolagen årligen att behöva skicka in data för den löpande granskningen?

Den löpande granskningen är en viktig del i att upprätthålla kvaliteten i de upphandlade fonderna under avtalsperioden. Fondförvaltaren ska löpande bistå Fondtorgsnämnden med information, vilken specificeras i fondavtalet för respektive upphandling. Insamlingen av information kommer att ske via utskickade frågeformulär och även vid behov på begäran av Fondtorgsnämnden.

Kan denna information delges Fondtorgsnämnden på engelska?

Ja, mallar tas fram för både svenska och engelska.

Vad innebär det att uppsägning kan ske på grund av kvalitetssänkning?

De upphandlade fonderna kommer att granskas löpande utifrån de obligatoriska krav och tilldelningskriterier som specificerats i fondavtalet för respektive upphandling. Om en fond inte längre lever upp till fondavtalet under avtalsperioden kan detta leda till avtalsbrott och uppsägning. En fond som löpande upprätthåller de strategier, processer, resurser med mera som den haft vid tidpunkten för tilldelning och följer villkoren i fondavtalet, bedöms ha motsvarande kvalitet som den hade vid upphandlingstillfället.

Hållbarhet

Hur säkerställer Fondtorgsnämnden att alla fonder som upphandlas är hållbara?

Fondavtalen ska enligt lag innehålla villkor om att fondförvaltarna ska förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt i fråga om hållbarhet. Ett minimikrav är att fondförvaltaren i sin förvaltning ska iaktta vad som följer av sådana internationella överenskommelser som Sverige har ingått i frågor som rör hållbarhet. De exakta hållbarhetskraven specificeras av FTN i varje upphandling.

Vilka internationella överenskommelser är det som åsyftas?

Internationella överenskommelser av särskild vikt i detta sammanhang är FN:s konventioner rörande användning av kontroversiella vapen, FN:s Global Compact, FN:s vägledande principer rörande företagande och mänskliga rättigheter (UNGP), Parisavtalet samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag om ansvarsfullt företagande.

Dessa överenskommelser ger alla vägledning om hur företag och finansmarknadens aktörer ska agera för att deras verksamheter ska anses hållbara. Det handlar bland annat om krav på att respektera mänskliga och arbetstagares rättigheter, värna miljön och klimatet samt konsumentintressen liksom om att motverka all form av korruption.

Tillsammans utgör dessa initiativ och konventioner därför utgångspunkten för de hållbarhetskrav som FTN ställer på de fonder som upphandlas.

Vilka krav avseende hållbarhet ställer FTN i praktiken?

FTN ställer obligatoriska hållbarhetskrav såväl på fondens investeringar som på fondförvaltaren, dessa framgår i upphandlingsdokumentationen för respektive upphandling.

Fondförvaltaren ska ha undertecknat och följa FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI), får ej vara hemmahörande i land på EU:s förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner, får ej omfattas av EU- eller FN-sanktioner och ska iaktta EU:s principer för aktieägarengagemang.

I Fondtorgsnämndens upphandling av fonder granskas att förvaltaren inte investerar i vissa typer av verksamheter, hur väl hållbarhetsaspekter är integrerade i fondförvaltares investeringsprocesser, hur ett ansvarsfullt ägande praktiseras och vilka resurser förvaltaren har dedikerat till dess hållbarhetsarbete.

Vad kännetecknar enligt FTN en aktiefond med hög kvalitet avseende hållbarhet?

En aktiefond av hög kvalitet med avseende på hållbarhet kännetecknas av att fondförvaltaren:
• Identifierar och bedömer om de verksamheter fonden investerar i är förknippade med överträdelser av någon av de tio principerna i Global Compact, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP) eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag, vidtar åtgärder som följer av Parisavtalets mål, integrerar dessa principer i sin investeringsprocess och agerar som investerare vid identifierade överträdelser.
• Inte investerar i verksamheter som (1) är förknippade med allvarliga överträdelser av Global Compact, UNGP eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag men inte vidtagit adekvata åtgärder för att hindra framtida allvarliga överträdelser och/eller inte kompenserat tredje part som lidit allvarlig skada av överträdelse som kunnat verifieras (2) som framställer, lagrar, handlar med eller använder kontroversiella vapen (antipersonella landminor, klustervapen, biologiska och kemiska vapen och kärnvapen) (3) där produktion av tobak och tobaksprodukter utgör mer än 5% av omsättningen (4) där utvinning eller produktion av termiskt kol eller oljesand utgör mer än 5% av omsättningen (5) där elgenerering genom förbränning av termiskt kol utgör mer än 5% av omsättningen (6) som är föremål för gällande EU- eller FN-sanktioner

Har FTN ett generellt krav i upphandlingarna gällande SFDR-rapportering?

Nej, FTN har inget generellt krav på SFDR-rapportering. Kravet bestäms för respektive upphandling och framgår av upphandlingens upphandlingsspecifikation.

Har FTN en egen syn vad gäller minsta andel hållbara investeringar i en fond som tex rapporterar i enlighet med SFDR 8 eller är räcker det med det faktum att fonden rapporterar i enlighet med SFDR 8?

FTN använder sig av SFDR:s rapporteringskrav för att definiera typen av fond som en upphandling avser. Någon explicit lägsta andel hållbara investeringar anges inte. Däremot definierar FTN, för varje upphandling, obligatoriska hållbarhetskrav och granskningskriterier avseende förvaltaren, investeringsprocessen och det aktiva ägarskapet. Det är mot dessa krav och kriterier fonderna granskas under upphandlingsfasen och under avtalstiden.

Kraven innebär bland annat att analys av hållbarhetsrisker och möjligheter samt brott mot internationella konventioner måste vara integrerade i såväl fondens investeringsprocess som i det aktiva ägarskapet. Och det gäller för alla innehav i fonden, inte bara den andel som enligt SFDR-rapporteringen beskrivs som hållbara investeringar.

Övergången till det upphandlade fondtorget

Är öveTrgången till de upphandlade fondtorget tvingande?

Övergången är tvingande eftersom alla fonder på fondtorget kommer att upphandlas.

I samband med att en upphandling av en fondkategori annonseras, sägs det nuvarande fondavtalet för alla fonder som finns i kategorin. Fonderna kommer dock fortsatt att finnas kvar på torget till dess att upphandlingen är slutförd, då de fonder som tilldelats fondavtal ersätter de anslutna fonderna vars avtal har sagts upp.

Fondtorgsnämnden kommer vid tilldelning att ingå nya fondavtal med de fondförvaltare som erhållit högst poäng i den sammanvägda bedömningen av utvärderingskriterierna och uppfyller de obligatoriska kraven.

När kommer hela det gamla fondtorget att vara ersatt med nya upphandlade fonder?

Det finns ingen bortre tidsgräns, men ambitionen är att genomföra upphandlingarna så snabbt som möjligt med hög kvalitet.

Vid utgången av 2025 räknar Fondtorgsnämnden med att mer än hälften av kapitalet på fondtorget är upphandlat eller under upphandling.

Fondkategorier som upphör, när sker det?

Fondtorgsnämnden kan besluta att inte upphandla en kategori om den till exempel inte anses lämplig för premiepensionen till följd av förändringar i marknaden. Till exempel avvecklades kategorin Ryssland i samband med invasionen av Ukraina 2021 och det finns i dagsläget inga planer på att upphandla en sådan kategori. Det kan också vara så att Fondtorgsnämnden bedömer att det inte går att hitta fonder av tillräckligt hög kvalitet inom en viss kategori och att den därmed inte upphandlas.

Avveckling av en fond på torget kan orsaka marknadsrörelser, hur kommer ni att hantera detta?

Fondtorgsnämnden är medveten om risken att stora transaktioner i mindre likvida tillgångar kan orsaka marknadsrörelser och beaktar detta. När en fond avvecklas från Fondtorget hanteras detta av Pensionsmyndigheten. Fondtorgsnämnden för en nära dialog md Pensionsmyndigheten kring dessa frågor och den styrande principen för båda myndigheterna är att agera med pensionsspararnas bästa för ögonen.

Fondförvaltare vars fonder ska implementeras eller avvecklas från Fondtorget kontaktas av Pensionsmyndigheten och Fondtorgsnämnden för att ha en dialog inför genomförandet.