fondtorgsnämnden logo
Fondtorgsnämnden logo
sök

Sök

Fondtorgsnämndens informationsträff 18 november 2022

Den 18 november 2022, höll Fondtorgsnämndens kansli en informationsträff för fondförvaltare på Garnisonen i Stockholm. Kanslichef Erik Fransson presenterade tillsammans med enhetscheferna Majdi Chammas och Magnus Strömer status för verksamheten. De gav en inblick i utformandet av upphandlingsprocessen, avgiftsmodellen, de första kategorierna i upphandlingen och vägen framåt för att skapa ett tryggt, högkvalitativt premiepensionssystem.

Titta på en förinspelning av presentationen (på engelska) som hölls på informationsträffen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Huvuddelen av innehållet som delades under presentationen finns att ta del av nedan.

Fondtorgsnämnden är en myndighet vars uppgift är att upphandla, granska och kvalitetssäkra fonderna i det svenska premiepensionssystemet, med målet att erbjuda fonder av hög kvalitet som ger en tryggare och högre pension för spararna.

Arbetet med att etablera den nya myndigheten påbörjades redan i december 2017 med pensionsöverenskommelsen. Det beslutades då om att det framtida utbudet på torget skulle vara av hög kvalitet och säkras av en omfattande upphandlingsprocess med målet att upphandla de bästa fonderna och fondförvaltarna till torget. Efter det följde en utredningsfas då legala krav utvärderades. Nya lagar om bland annat hur upphandlingen ska utföras beslutades om och den 20 juni 2022 startades Fondtorgsnämndens verksamhet.

Lagarna som reglerar verksamheten och de framtida upphandlingarna är framtagna för att skapa ett tryggt och högkvalitativt fondutbud. De upphandlade fonderna på det nya fondtorget ska vara lämpliga för systemet, kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet. Premiepensionssystemet och fondutbudet ska inte minst präglas av reell valfrihet, där spararen har möjlighet att påverka risknivån och placeringsinriktningen i sitt sparande. Spararnas intresse ska vara i fokus när det nya fondtorget handlas upp.

Den nya lagen innebär högre krav på såväl fonder som fondförvaltare vid deltagande i fondupphandlingar. Trygghet kommer att vara centralt – med stort fokus på högkvalitativa investeringsprocesser kommer tryggheten och investeringsresultaten att förbättras. Ökad löpande granskning kommer även innebära att kvaliteten bibehålls över avtalslängden.

Premiepensionen

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och därmed socialförsäkringen i Sverige. Det kan beskrivas som ett obligatoriskt fondsparande där alla som arbetar och betalar skatt eller erhåller ersättning tjänar varje år tjänar in pensionsrätter motsvarande 2,5 procent av det årliga pensionsunderlaget till ett obligatoriskt fonderat premiepensionskonto som administreras av Pensionsmyndigheten. Det fonderade systemet innebär att individen själv har möjlighet att välja risknivå och inriktning för sitt sparande. Om inget val görs av spararen, kommer pengarna att hamna i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Premiepensionssystemet lanserades i slutet av 90-talet och uppgår idag till ungefär 2 000 miljarder SEK i tillgångar. Det är ett system där inflöden är större än utflöden när det kommer till pensioner, och 2040 beräknas tillgångarna vara ungefär 4 000 miljarder SEK.

Organisationen

Starten på organisationens utveckling har varit lyckad med erfarna anställda på alla centrala positioner. Myndigheten består av en nämnd vars operationella verksamhet utförs i ett kansli. Kansliet är organiserat i tre enheter; Upphandling och produktstrategi som leds av Majdi Chammas, Kvalitativ granskning som leds av Tina Rönnholm och Operativ granskning och övervakning som leds av Magnus Strömer. De har alla lång och omfattande erfarenhet från branschen inom de områden myndigheten ska verka i. Fyra tvärfunktionella team jobbar på tvären över enheterna.

Nämndens sammansatta kompetens syftar till att täcka alla viktiga delar av verksamheten. Nämnden fattar alla större strategiska beslut, så som verksamhetsplanen, upphandlingsplanen, upphandlingsstart, tilldelningsbeslut och styrdokument.

Upphandlingens olika faser

För att kunna leverera på alla dimensioner i uppdraget - lämplighet, kostnadseffektivitet, hållbarhet, kontrollerbarhet och hög kvalitet har de tre enheterna tagit fram en upphandlingsprocess indelad i olika faser, med djupgående utvärdering och granskning, både innan, under och efter upphandlingen.

Processen är framtagen för att upphandla, utvärdera och säkra hög kvalitet i de mest lämpliga fonderna för fondtorget. För att kunna bibehålla kvalitet är kontrollerbarheten avgörande för en lyckad granskning, både innan och under upphandlingen. Ett holistiskt tillvägagångssätt kommer att tillämpas genom hela upphandlingsprocessen. Den kommer att utföras i projektform där medlemmar från alla tre enheter deltar och utvärderar anbuden, vilket säkrar processen både utifrån ett trygghets- och kvalitetsperspektiv. Den slutliga effekten är resultatet av alla enheters arbete och kompetens.

I den första fasen analyseras de olika kategorierna; utbudet och kvaliteten på fondtorget idag, marknadstrender, tillgänglighet av fonder, förvaltningsstrategier, lämplighet för torget med mer.

Upphandlingsmaterialet designas tillsammans med andra delar av verksamheten, så som juridik och Pensionsmyndighetens fondhandelsenhet, teamet för Kvalitativ granskning och teamet för Operativ granskning och övervakning. Kvalificeringskrav och tilldelningskriterierna kommer att beslutas av nämnden, varpå upphandlingen annonseras.

I upphandlingsmaterialet kommer frågor som syftar till att säkra transparens och tillgänglighet av data och information ställas, vilka utgör kvalificeringskrav och tilldelningskriterier. Upphandlingsmaterialet kommer att vara omfattande och detaljerat med syftet att säkra kvaliteten av fondbolagets organisation. Så snart upphandlingen annonseras kommer den tillgängliggöras för marknaden på e-Avrop.

För kunna göra en korrekt bedömning utifrån det nya rättsliga ramverket är det mycket viktigt att det material som lämnas in är av hög kvalitet, välskrivet, korrekt och fullständigt:

  • Även om en fondförvaltare inte har för avsikt att delta i den första upphandlingen är det gynnsamt att ladda ner och gå igenom materialet för att få en förståelse för upphandlingsprocessen.
  • Svara på samtliga frågor för att möjliggöra en rättvis utvärdering.
  • Besvara frågorna korrekt – inte utifrån vad fondförvaltaren har för avsikt att åstadkomma framtiden.
  • Alla i organisationen som berörs av frågorna bör gå igenom och förankra svaren, så att enighet uppnås.

När allt är inskickat via e-Avrop inleds en kvalificeringsfas där de som möter kraven går vidare till nästa steg.

Efter den första kvalificeringsfasen påbörjas utvärderingsfasen då en djupgående kvalitativ och kvantitativ analys görs.

Kvalitet är ett ord som betonas i lagen om Fondtorgsnämnden. I förarbetet betonas också att inget stöd finns i forskning för att tidigare resultat skulle vara vägledande för framtida avkastning och fondernas kvalitet. Regeringen anser därför att det krävs en grundlig analys av både fonder och kapitalförvaltare för att avgöra kvalitet.

När kvaliteten utvärderas fokuserar Fondtorgsnämnden bland annat på dessa fyra områden:

  • Investeringsfilosofin: Investeringsfilosofin ska vara tydlig och beskriva hur förvaltaren strävar efter att skapa mervärde. Filosofin måste antas av hela organisationen och återspeglas i det dagliga arbetet.
  • Investeringsprocessen: Investeringsprocessen beskriver hur arbetet utförs, där varje steg och ordningen i processen ska beskrivas – från idé till portföljkonstruktion. Vem som gör vad, och med vilka befogenheter ska beskrivas, samt bevis på disciplin, struktur, repeterbarhet och att processen genomförs i praktiken så som den är beskriven. Alla gruppmedlemmar i organisationen bör vara beredda på att delta i processen.
  • Förvaltarresurser: vem som gör vad i portföljförvaltningen. Här utvärderas inte bara fondförvaltaren och den biträdande fondförvaltaren utan även det vidare teamet och de resurser inom företaget som fondförvaltaren kan nyttja. Organisationen, mångfald, omsättning, kompetensutveckling och kulturen beaktas.
  • Investeringsresultat: Resultat är inte en indikation på framtida avkastning, men det är ett kvitto på att förvaltarens process fungerar – att förvaltarna kommer att leverera utifrån vad de angett.

Under denna utvärdering utförs en stor del av kvantanalysen, för att verifiera det arbete som har utförts och redovisats till Fondtorgsnämndens kansli under upphandlingsprocessen.

Hållbarhet

Den nya lagen och de nya fondavtalen lägger vikt vid hållbarhet och på investeringsprocesser med ett integrerat hållbarhetstänk där ansvarsfullt ägande praktiseras. En utvärdering kommer att avgöra hur väl investeringsfilosofin är anpassad till hållbarhet och hur integrerade ESG-dimensionerna är i processen, vilka resurser som förvaltaren har dedikerat till hållbarhetsarbete samt hur detta återspeglas i resultatet.

Fondavtalen ska enligt lag innehålla villkor om att fondförvaltarna ska förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt i fråga om hållbarhet. Ett stort arbete med att utforma strategin pågår, där en rekrytering av en ansvarig för hållbarhetsområdet är pågående. Hållbarhetsstrategin kommer att kommuniceras så snart som möjligt.

Hållbarhet kommer att utvärderas i två nivåer. Minimikraven, eller kvalificeringskraven inom hållbarhet kommer att gälla för samtliga fonder på plattformen. Utöver det kommer varje upphandling att ha sina egna specifika hållbarhetskrav, vilka kan komma att ligga till grund för utvärderingen av tilldelningskriterierna. Den enskilda spararen har i ett sista led valfrihet att välja mellan fonder av olika hållbarhetsgrad, med en hög miniminivå på torget.

Intervjufasen utgör ett möte på plats hos fondförvaltaren.

Efter utvärderingsprocessen kommer ett slutgiltigt beslut fattas av nämnden om vilka förvaltare som kommer att tilldelas avtal. Ett tilldelningsbeslut kommer att offentliggöras vilket innebär starten på implementeringsfasen. Tillsammans med fondförvaltarna och interna team, exempelvis jurister och Pensionsmyndighetens fondhandelsenhet, kommer myndigheten att börja förbereda övergången till det nya upphandlade fondtorget.

Löpande granskning

Granskningen av fonderna på torget kommer att inledas så snart upphandlingen är slutförd. Lagen föreskriver att avtal inte får löpa på längre än tolv år, men avtalstiden kan komma att bli kortare. Precis som i dag kan avtalsbrott potentiellt leda till att avtalet sägs upp. Att fonderna bibehåller hög kvalitet följs upp löpande och mer omfattande än tidigare – en försämring av den kvalitet som förvaltaren hade vid tilldelningen kan därmed leda till att avtalet sägs upp. Omvärldsfaktorer kan också komma att skapa ett behov av en ny upphandling för en kategori.

Transparens

Transparens är avgörande under upphandlingsprocessen. Före upphandlingen förs en öppen dialog med marknaden där så mycket information som möjligt delas. Information kommer att finnas på Fondtorgsnämndens webbplats som löpande uppdateras för att säkra likabehandling. Ingen aktör kommer att ha tillgång till mer information än någon annan.

Under upphandlingsprocessen kan en strukturerad dialog upprätthållas, vilket innebär att en begränsad dialog med fondförvaltarna eller de som deltar i upphandlingarna förs. Vid behov kommer Fondtorgsnämnden att be om förtydliganden.

Frågor som kommer in under upphandlingsprocessen kommer att sammanställas och publiceras vid valda tillfällen för att säkra likabehandling. Efter upphandlingsprocessen, när tilldelningsbeslutet har offentliggjorts, kommer återkoppling på utfallet erbjudas på förfrågan. Återkopplingen kommer att säkerställa en mycket strukturerad, disciplinerad och väldokumenterad process.

Avgiftsmodellen

Organisationen ska finansieras utanför statsbudgeten, för att säkerställa långsiktighet och självständighet. Verksamheten kommer därför att finansieras genom en ny avgiftsmodell där avgifter betalas av de i upphandlingarna deltagande fondbolagen. Den gamla modellen kommer att upphöra och fasas ut över tid allt eftersom nya avtal tecknas.

Den nya avgiftsmodellen, som för närvarande är under remissbehandling, är tvådelad. Den första delen består av en anbudsavgift som kommer att betalas av alla fondbolag som deltar i varje upphandling. Den är utformad för att täcka myndighetens kostnader och beräknas till 18 000 kronor. Det är en förutsättning att denna avgift ska vara inbetald för att anbudet ska behandlas.

Den andra delen av avgiftsmodellen är en årlig avgift som bland annat ska täcka de löpande kostnaderna. Den är planerad att vara antingen 0,5 baspunkt för passiva fonder eller 1,5 baspunkter för aktivt förvaltade fonder. Dessa avgifter kommer att tas ut av alla fondförvaltare som har tilldelats ett avtal.

Avgiftsmodellen kommer att vara känd i förväg för alla aktörer och kan därför beaktas när anbud lämnas in. Nivån på avgifterna kommer dock att utvärderas efter hand för att möjliggöra kostnadstäckning, och kan därför komma att justeras. En uppföljning av den operativa verksamheten kommer att genomföras för att säkra organisationens effektivitet.

Upphandlingstakten

Övergången till det nya fondtorget kommer att ske successivt under en process där alla fondavtal kommer att ersättas med nya allt eftersom befintliga kategorier upphandlas. Upphandlingarna planeras att inledas under våren 2023 med målet att genomföra cirka 30 upphandlingar fram till mitten av 2025. Det är en ambitiös takt, men myndighetens fokus kommer genomgående att vara kvalitet och prioriteras över tidplanen. De först upphandlade fondkategorier, listade utan inbördes ordning, är;

  • Europeiska aktier: index och aktiv
  • Globala aktier index
  • Nordiska aktier, aktiv
  • Globala räntor

Den första kategorin kommer att tillkännages vid annonsering.

Titta på en förinspelning av presentationen på engelska som hölls på informationsträffen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.