Tillgänglighet på webbplatsen

Alla sidor på ftn.se är tillgänglighetsanpassade. Vi arbetar hela tiden för att ha en bra digital tillgänglighet på vår webbplats. Målet är att all information och alla tjänster på webbplatsen ska kunna användas av alla, oavsett personliga eller tekniska förutsättningar.

Den nivå av tillgänglighet som pensionsmyndigheten.se minst ska uppnå är att uppnå en grundläggande digital tillgänglighet genom att följa den så kallade tillgänglighetsstandarden WCAG 2.1 på nivå AA.

Mer om riktlinjer och standard för digital tillgänglighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Hjälpmedelsverktyg

Sidornas innehåll har en logisk ordning för att underlätta för dig som navigerar med tangentbordet i stället för en mus eller använder en skärmläsare.

Skärmläsare

Vår webbplats ska stödja hjälpmedelsverktyg, som till exempel de vanligaste skärmläsarna.

Textstorlek och zooma

För att göra innehåll och textstorlek på en sida större kan du ändra till det som passar dig bäst. Det gör du på olika sätt beroende på vilken webbläsare och vilken enhet du använder. Du använder webbläsarens inbyggda funktion för att ändra teckenstorlek eller zooma. Du kan också använda fingrarna på en pekskärm för att zooma.

Navigering med tangentbord

För dig som har svårt att använda en mus, kan det ofta vara enklare att navigera med hjälp av ditt tangentbord. Sidornas innehåll har en logisk ordning för att underlätta för dig som navigerar med tangentbordet.

  • I de flesta webbläsare kan du använda Tabb-tangenten på tangentbordet för att hoppa mellan olika länkar och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk.
  • För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tabb-tangenten.
  • Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Ladda ner filer

På webbplatsen är pdf det vanligaste formatet för dokument och blanketter. Det finns förekommer även dokument i Word och Excel.

Ett vanligt gratisprogram för att kunna läsa pdf-filer är Adobe Reader. Du som inte har program som kan läsa filformaten för Word, Excel eller Powerpoint kan gratis ladda ner Microsoft Viewers för dessa format.


Tillgänglighetsredogörelse

Det finns en tillgänglighetsredogörelse som beskriver vilka brister det finns i tillgänglighet för webbplatsen och hur du kontaktar oss om du upptäcker sådant som inte är tillgängligt.

Tillgänglighetsredogörelse