Globala och europeiska indexfonder näst på tur att upphandlas
De kategorier som står näst på tur att upphandlas till premiepensionens fondtorg är europeiska aktier index och globala aktier index, det meddelar Fondtorgsnämnden, FTN. Annonsering av upphandlingarna kommer att ske i slutet av 2023 eller i början av 2024. Fondtorgsnämnden tillkännager också två nya kategorier som är planerade att annonseras under 2024: Aktivt förvaltade svenska aktiefonder och svenska indexfonder.
Annonsering för upphandling av europeiska indexfonder, 14 miljarder kronor i förvaltat kapital*, och globala indexfonder, 40 miljarder kronor i förvaltat kapital*, kommer att ske samtidigt. Fondförvaltare som vill delta i båda upphandlingarna kommer att behöva inkomma med separata anbud.
Utöver dessa två upphandlingar, kommer annonsering av följande upphandlingar att ske under 2024, utan inbördes ordning:
- Aktivt förvaltade nordiska aktiefonder: ~ 19 mdkr i förvaltat kapital*
- Globala obligationsfonder: ~ 0.7 mdkr i förvaltat kapital*
- Aktivt förvaltade svenska aktiefonder: ~ 74 mdkr i förvaltat kapital*
- Svenska aktiefonder, Index: ~ 46 mdkr i förvaltat kapital*
För att informera fondförvaltare om utformningen av de kommande upphandlingarna delar Fondtorgsnämnden ett utkast av upphandlingsspecifikation för upphandlingen av Globala indexfonder (sida 13 i pdf som finns längst ned på sidan). Eftersom de två kommande upphandlingarna är de första indexkategorierna att upphandlas till premiepensionens fondtorg, delar Fondtorgsnämnden också exempel på preliminära krav på indexfonder och utvalda jämförelseindex, vilka är under utvärdering och kan komma att ändras.
Exempel på preliminära krav på indexfonder:
- Fonden måste ha som strategi att replikera eller följa ett index.
- Aktiv risk < 0,5% mot jämförelseindex.
- Jämförelseindex för fonden ska vara ett standardiserat index eller ett skräddarsytt index med t.ex. specifika hållbarhetsmål.
- Föredragna strategier för indexfonder är full replikering eller stratifierad replikering.
Exempel på preliminära krav på valda jämförelseindex:
- Måste tillhandahållas av fristående indexleverantör.
- Index ska tillhandahållas av en etablerad indexleverantör som t.ex. Bloomberg/MSCI/FTSE/Russell/S&P/Solactive eller annan leverantör som är godkänd enligt Benchmarkförordningen
- Måste använda transparent indexmetodik.
- Måste följa ett regelbundet re-balanseringschema.
- Index måste leva upp till minimikraven vad gäller hållbarhet t.ex. exkludering av kontroversiella vapen och av bolag som återkommande bryter mot internationella konventioner.
Ovan information rörande kommande upphandlingar och de preliminära kraven på indexfonder och jämförelseindex kommunicerades på en digital informationsträff ledd av kanslichef Erik Fransson och kommunikationsansvarig Viktor Ström tisdagen den 21 november kl. 15.00 CET. Under informationsträffen meddelade Fondtorgsnämnden också att anbudsavgiften, den årliga avgiften för upphandlade fonder och avgiften för anslutna fonder på fondtorget kommer att vara oförändrad under 2024.
Fondtorgsnämnden välkomnar synpunkter och frågor på upphandlingsplanen, vilka kan skickas till procurement@ftn.se. Fondtorgsnämnden kommer inte att kunna besvara alla frågor, men kommer att gå igenom och överväga alla inkomna synpunkter.
Vänligen notera att inkomna handlingar till en myndighet utgör allmänna handlingar. Allmänna handlingar är offentliga i den mån de inte innehåller uppgifter som ska sekretessbeläggas enligt offentlighets- och sekretesslagen (2007:400). Allmänna handlingar kan därför komma att lämnas ut helt eller delvis om någon begär att få ta del av dem. Uppgifter som skyddas av sekretess lämnas däremot inte ut. Fondtorgsnämnden kommer dock göra en självständig sekretessbedömning vilken kan komma att prövas i domstol.
*Förvaltat kapital utgör den volym som idag är allokerad till kategorin. Det finns ingen garanti att den upphandlade volymen kommer att motsvara dagens volym.
Presentationen från Fondtorgsnämndens informationsträff (på engelska) finns tillgänglig här. Pdf, 2.9 MB.